Wijn
|
|
|
Bij
de druivenpluk is het belangrijk dat de druiven niet spontaan beginnen te
gisten tijdens het transport. Droogijs
zorgt hier voor verkoeling en verdringt de zuurstof. Ook tijdens de vergisting wordt droogijs
aangewend om de temperatuur en het zuurstofgehalte voldoende laag te houden.
De fruitigheid en kwaliteit van de wijn wordt er beter door.
Gezondheid!
|
|
|
Wafels
|
|
|
In
industriële wafelbakkerijen worden de wafelijzers met droogijs (vast
koolzuur) gestraald.
|
|
|
Glastuinbouw
|
|
|
Met
wat extra CO2 in de broeikas wordt de fotosynthese gestimuleerd en
gaan de tomaten dus sneller groeien.
|
|
|
Invriezen
|
|
|
Invriezen
van maaltijden, fruit, groenten moet snel gebeuren voor een optimaal
smaakbehoud. In diepvriestunnels gebeurt dit met vloeibaar koolzuur in
een paar seconden.
|
|
|
Frisdrank
|
|
|
Het
koolzuur geeft frisdrank of bruiswater een verfrissende smaak.
|
|
|
Bier
|
|
|
In
drankgelegenheden wordt CO2 gebruikt als aandrijfgas om bier te
tappen.
|
|
|
Isolatie
|
|
|
CO2
wordt als milieuvriendelijk schuimvormend middel gebruikt bij de aanmaak van
isolatieplaten.
|
|
|
Brandblussers
|
|
|
Kooldioxide
wordt gebruikt in bepaalde brandblussers. Het kan namelijk veilig
gebruikt worden in elektrische installatie.
|
|
|
|
|